Ο ΘΕΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΤΩΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΩΝ»

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο αείμνηστος δημοσιογράφος της ΕΡΤ-ΑΕ Νώε Παρλαβάντζας, που είχε μεγάλες δημοκρατικές ευαισθησίες και είχε ασχοληθεί πολύ με το έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη και των γεγονότων του Μαΐου 1968, ζήτησε να κάνει συνέντευξη από τον εκπρόσωπο του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» στην Ε.ΡΑ (Ελληνική Ραδιοφωνία) δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Γιώργο Λ. Κόκκα σχετική με το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας, αφού τότε γιορταζόταν για πρώτη χρονιά παγκοσμίως η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ να είναι η 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και σε όλη την Υφήλιο.

Στη συνέντευξη αυτή, ο Γιώργος Κόκκας αναφέρθηκε τόσο στην έννοια της Δημοκρατίας, όπως γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη (508 π.Χ.), που προετοίμασαν τον Χρυσό της Αιώνα, όσο και στη σύγχρονη εφαρμογή αυτών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που πολύ απέχουν από το ολιγαρχικό καθεστώς της «Ρεπούμπλικας», όπως κακώς και λανθασμένα ονομάζεται το ολιγαρχικό καθεστώς που διέπει τον δυτικό κυρίως κόσμο και βασίζεται στην «Κομματοκρατία». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρώτη απόπειρα πολιτικής έκφρασης της «Άμεσης Δημοκρατίας» το 1989 με τη συμμετοχή ομώνυμου κόμματος στις Ευρωεκογές υπό τον Μανώλη Γλέζο, στο οποίο ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως εκπρόσωπος της τότε Νεολαίας Ε.Δ.Α. και στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που ο ίδιος ανέλαβε (όταν ο Μανώλης Γλέζος σύρθηκε πίσω από το ΠΑΣΟΚ το 1990) με τη δημιουργία της εθελοντικής Οργάνωσης «Βήμα για Δημοκρατία Πολιτών» (που ιδρύθηκε στους Δελφούς το 1995 σε συνέδριο πολιτικού στοχασμού με θέμα «Προς την Αυθεντική Δημοκρατία»). Επίσης, το 2009 ιδρύθηκε το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» και συμμετείχε επίσημα στις ευρωεκλογές, ενώ κορυφωνόταν η δραστηριότητα της «Επιτροπής Τοπικής Δημοκρατίας» του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, που συντόνιζε ο ίδιος και θα γινόταν εκείνες τις ημέρες εορτασμοί υποδοχής του γερμανικού «Λεωφορείου της Άμεσης Δημοκρατίας» (www.omnibus.org) στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αυτής, προέκυψε συνειρμικά η σχέση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη με την ανάγκη αντίστοιχων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην εποχή μας εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που εκδηλώθηκε με την υπόθεση της «Lehman Brothers» και των εκλογών που είχαμε ταυτόχρονα, όταν παρέδωσε ο (νεότερος) Κ. Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας στον (νεότερο) Γ. Παπανδρέου. Τότε ήρθε η ιδέα στον Γιώργο Κόκκα να ονομαστούν αυτές οι τοπικές εκδηλώσεις «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΑ» προς τιμήν του λησμονημένου θεσμοθέτη «Κλεισθένη», που καταγόταν και ζούσε στην ίδια περιοχή (μεταξύ του σημερινού Δήμου Γέρακα και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, όπου σήμερα τους ενώνει η λεωφόρος Κλεισθένους). Ο Νώε Παρλαβάντζας πρότεινε στην εκπομπή οι γιορτασμοί αυτοί των αμεσοδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων να γίνονται κάθε χρόνο και ο συνομιλητής του συμφώνησε να ξεκινούν κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου στην Πνύκα, με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας και να ολοκληρώνονται στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας μέχρι το Φθινοπωρινό Ηλιοστάσιο (21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους) που ο ίσος χρόνος ημέρας και νύχτας θα συμβόλιζε τα συστατικά της Άμεσης Δημοκρατίας, δηλαδή ισηγορία, ισοπολιτεία, ισονομία και γενικότερα τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα 2017, δηλαδή 2525 χρόνια μετά τις (Αμεσο)Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη εκτελούνται οι γιορτές των «ΚΛΕΙΣΘΕΝΕΙΩΝ» ανελλιπώς, πρώτα από το «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» (www.dimopolis.gr) και κατόπιν από τους εκφραστές των παράλληλων αμεσοδημοκρατικών θεσμών: «ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» (www.dimovoulio.gr) , «Ν.Ελ.Σ.Ε – Διαρκής Εθνοσυνέλευση Ελληνισμού» (www.s120s.gr) και πλέον από την Ευρύτατη Σύμπραξη εκτός Βουλής Κομμάτων και Κοινωνικών Οργανώσεων «άλλη ΕΛΛΑΔΑ» (www.alliellada.gr), ξεκινώντας κάθε χρόνο από την Πνύκα και με ένα πάντα ξεχωριστό, ενδιαφέρον και επίκαιρο πρόγραμμα.