Για τον Μανώλη Γλέζο

 

Θλίψη για την αναμενόμενη πλέον απώλεια του πολιτικού μου μέντορα και Συναγωνιστή Μανώλη Γλέζου! Γνωριστήκαμε το 1977 στη μεταδικτατορική ΕΔΑ, όταν εγώ φοιτητής Νομικής πήγα από ενδιαφέρον για τον Πρόεδρό της Ηλία Ηλιού που με έθελγε στην πρώτη μετά Χούντα Βουλή, με τον νηφάλιο λόγο του!

Αντίθετα με τον πομπώδη επικό λόγο του Μανώλη, που τον διαδέχτηκε στην προεδρία, αλλά ταυτόχρονα με τον Ανδρέα Λεντάκη διέλυσαν το 1988 το μοναδικό αυτό μόρφωμα, που προκάλεσε τη συμμαχία των 5 στις εκλογές του 1977 και χάθηκε μια σημαντική προοπτική για την Ελλάδα μετά το ιστορικό 1989!

Τότε κάναμε ως νεολαία ΕΔΑ με ταγό τον Μανώλη το κόμμα “Άμεση Δημοκρατία” και συμμετείχαμε στις ευρωεκλογές του 1989, ενώ τον πείσαμε να εγκαταλείψει την κεντρική σκηνή και να κάνει το πείραμα άμεσης δημοκρατίας στην Απείρανθο της Νάξου! Δυστυχώς όμως μετά, για άγνωστους σ’ εμάς λογούς, με τον Αντώνη Μπριλάκη ακολούθησαν το χρεωκοπημένο ΠΑΣΟΚ και μας εγκατέλειψαν, οπότε αναδημιουργήσαμε την ομοσπονδία Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων.

Κι όταν έγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνεχίσαμε την αρχική μας δέσμευση για άμεση δημοκρατία, που οδήγησε στο Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας / www.dimopolis.gr, το 2009! αλλά ο Μανώλης δεν μας στήριξε όπως εμείς αυτόν αρχικά και τελικά προτίμησε τον Τσίπρα, τορπιλίζοντας προηγούμενα και το ελπιδοφόρο Κίνημα των Σπιθών/Ε. Λ. Λ. Α. Δ. Α., που ξεκίνησε ο συνομήλικός του Μίκης και που επίσης ήμασταν όλοι μαζί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες αγωνιστές στην ΕΔΑ!

Συνεπώς σε χαιρετώ με βαθύ παράπονο για τα ύστερά σου πολιτικέ μου μέντορα Μανώλη Γλέζο, αλλά σ’ ευχαριστώ για την αγωνιστικότητα που με μύησες να έχω και τον πατριωτισμό σου, που όμως δεν έδειξαν όσοι δήθεν αριστεροί σε έπεισαν στα γηρατειά σου να τους στηρίξεις ανθ’ ημών!

Γιώργος Κόκκας
Εκπρόσωπος ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ